Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

   20 Χρόνια πέρασαν από την τελευταία επίσκεψη μου στο Άγιο Όρος .
Αξιώθηκα ή με αξίωσε ο Θεός να μπορέσω για ακόμα μια φορά να επισκεφτώ αυτόν το Άγιο τόπο.Το Άθως. Σε αυτόν τον άγιο τόπο που για μερικούς μπορεί να είναι κάτι το ασήμαντο.Αλλά για εμένα εκεί χτυπάει η καρδιά της ορθοδοξίας μας και της πίστης μας. Αντιλαμβάνεσαι την παρουσία της Θείας Χάρις , γεμίζεις ηρεμία κάτι που δεν έχεις και δεν βρίσκεις στην πολυκοσμικότητα που ζεις.Νιώθεις την παρουσία του Θεού μέσα σου να γεμίζει και να σ' αναπληρώνει τα κενά με την αγάπη και με την παρουσία του. Βλέπεις στα γαλήνια πρόσωπα των μοναχών που σε κοιτούν με ένα διαπεραστικό βλέμμα σαν να διαβάζουν την σκέψη σου και ταυτόχρονα σου μεταδίδουν αυτήν θεϊκή ηρεμία και απλότητα.Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις αντιλαμβάνεσαι κάτι που δεν είναι εύκολο να βρεις στον έξω αγιορείτικο κόσμο όπως ηρεμία,αλήθεια,Σοφία,καλοσύνη αγάπη,ευσπλαχνία,πίστη και ελπίδα.Ελπίδα πως κάποιος σε σκέφτεται ,σε αγαπάει,σε φροντίζει και σε προστατεύει καθημερινά ,δίνοντας σου πάντα το καλύτερο αρκεί να έχεις την γνώση να το αντιληφθείς.Ηρεμία διότι με το που πατήσεις το πόδι σου στο Άγιο Όρος κατά έναν παράξενο τρόπο το μυαλό σταματά να σκέφτεται τα καθημερινά προβλήματα που το απασχολούν και το βασανίζουν και αφοσιώνεται στην προσευχή και την δέηση της ψυχής προς τον Θεό.Δεν έχεις τα περιθώρια να σκεφτείς και να νιώσεις τίποτα άλλο εκτός από την παρουσία Του.Τι πιο σημαντικό από αυτό;. Πίστη που σημαίνει εμπιστοσύνη προς την πρόνοια του Θεού για τον άνθρωπο,γ' αυτό και διαφέρει η Ορθόδοξη Πίστη από τις άλλες θρησκείες,γιατί δεν είναι θρησκεία αλλά εμπιστοσύνη προς τον Θεό δηλαδή Πίστη.Πίστη για την Ευσπλαχνία που δείχνει προς εμάς,για την Αγάπη που τρέφει προς τον αμαρτωλό άνθρωπό,απόδειξη! στέλνει τον μονάκριβο Υιό του για να μας σώσει. Αγάπη διότι παρόλο την αποστασία μας Αυτός συνεχίζει να επιμένει και να προσπαθεί να μας φέρει κοντά του στέλνοντας στον καθένα κάποιο σημάδι που μόνο Εκείνος ξέρει ώστε να μας αποτρέψει από την αμαρτία.Και τέλος Αλήθεια και Σοφία.Διότι η Σοφία πηγάζει μέσα από την Αλήθεια και η αλήθεια μέσα από την Σοφία του Θεού. Είναι η μόνη οδός σωτηρίας της ψυχής μας. Η Αλήθεια που δείχνει την ηρεμία του πνεύματος και της σκέψης.Αλήθεια που εδώ και 2000 χιλιάδες χρόνια δεν ξέπεσε  και δεν αλλοιώθηκε αλλά βρίσκεται εκεί και φωτίζει διαρκώς τον δρόμο της σωτηρίας των ψυχών.
  Αυτό είναι το Άγιο Όρος.Αυτή είναι η Ορθοδοξία της Χριστιανικής Πίστης.Αυτός είναι ο Θεός μας.ο Θεός των Ελλήνων και γενικός όλων εκείνων που πιστεύουν στον ένα και μοναδικό Θεό ,ανεξάρτητα την εθνικότητα και το χρώμα των ανθρώπων.Αυτός είναι ο Λόγος του Χριστού.Και αυτό πρέπει να νιώσεις κανείς όταν επισκεφτεί το Άγιο Όρος.
   Λένε πως αν θέλει ο Θεός και η Παναγιά θα σου επιτραπεί η πρόσβαση αλλιώς δεν θα μπορέσεις, λόγο των διάφορων προβλημάτων που θα συναντήσεις  που θα σου αποτρέπουν αυτήν σου την επιλογή. Η για κάποιο λόγο η Παναγία και ο Θεός σε οδηγεί εκεί για να σου δείξει κάτι που μόνο εσύ θα πρέπει να το καταλάβεις και να κατανοήσει.
Μόνο χαρά και αγαλλίαση στην ψυχή μπορεί να νιώσει κανείς κάνοντας το προσκύνημα του εκεί. Εκεί που το Άγιο Πνεύμα του Θεού υπάρχει για να καθοδηγεί τους πιστούς.Διότι εαυτό είναι το τελευταίο οχυρό της πίστης.Το τελευταίο ανάχωμα της ορθοδοξίας.Ο μοναδικός αληθινός φάρος που φωτίζει τον ίσιο και σωστό δρόμο της ηθικής βασιζόμενο στον λόγο του Χριστού μας,εκεί καθιερώνεται στην συνείδησή μας η πίστη ,η ομολογία μας προς Αυτόν,εκεί υπάρχουν ακόμα λίγοι μερικοί ίσως μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού που προσπαθούν μέσα από την αδιάκοπη προσευχή να ευχαριστήσουν τον Ύψιστο, ζητώντας το έλεος του και την ευσπλαχνία του.Και ίσως από αυτούς τους λίγους ο Θεός να μας παιδαγωγεί ακόμα και να μην αποστρέφει το πρόσωπο του.Να μην μας τιμωρεί για την αποστασία μας,την ανομία και την αμαρτία που μας δεσπόζει αυτά τα χαλεπά χρόνια που ζούμε .Χάρι σε αυτούς τους λίγους αγιορείτες ίσως να αναβάλετε η τιμωρία μας.
  Αυτά ένοιωσα και αντιλήφθηκα στην επίσκεψη μου στο Περιβόλι της Παναγίας.Αυτά μπορεί να νιώσει και να αντιληφθεί και κάποιος προσκυνητής που επισκέπτεται  το Άγιο Όρος,αρκεί να μπορέσει να αντιληφθεί τις Μονές εκείνες που εκπέμπουν την Θεία Χάρι, μέσα από την απλότητα ,την ταπεινότητα και την ομολογία της Χριστιανικής πίστης, που σαν φάροι εκπέμπουν το αληθινό φως της αγάπης προς τον σκοτεινό κόσμο για να ελκύσουν στην σωτηρία τις περιπλανώμενες ψυχές .

                                                    ΛΕΩΝΙΔΑΣ                 
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου