Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Η ΣΑΚΟΥΛΑ, ΤΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ

       Από 01/01/2018 στην Ελλάδα εφαρμόζεται ο νέος νόμος για την πληρωμή στα σούπερ μάρκετ της πλαστικής σακούλας.Μια κατάσταση λίγο τρελή για τα Ελληνικά δεδομένα της εποχή,από την μία η"οικονομικής" κρίσης και από την άλλη η κρίση της ηθικής που μαστίζουν την Ελληνική κοινωνία προκαλεί έναν παράφρονα παραλογισμό στον Έλληνα που έχει μάθει στην χαλαρότητα της χρήση ως προς την ανακύκλωση των διαφόρων υλικών που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του.
       Με λίγα λόγια γίνεται της "σακούλας" καθημερινά στα σούπερ μάρκετ!Και όχι μόνο.Πλησιάζοντας στα ταμεία των καταστημάτων σε πιάνει μια απορία βλέποντας την ταραχή των ανθρώπων, όταν ακούν από τον εκάστοτε υπάλληλο πως "από το νέο έτος το κόστος της πλαστικής σακούλας θα χρεώνετε μερικά λεπτά  του ευρώ βάση νόμου, διότι βλάπτει το περιβάλλον" και αυτήν την ταραχή τους να την συνεχίζουν στον δρόμο,στο σπίτι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι καταναλωτές .Και ρωτώ γιατί αυτή η ταραχή;Μήπως είναι το χρηματικό ποσό που θα καταβάλουν, ή δεν μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της εποχής. Που επιβάλουν την ανακύκλωση των υλικών και την προστασία του περιβάλλοντος μέσο του χρηματικού τέλους για την αναγκαστική προσαρμογή μας.
        Αλλά να θυμάστε το νόμισμα έχει δύο όψης.Ναι όντος, η πλαστική σακούλα βλάπτει το περιβάλλον. Η σακούλα που αφορά τα είδη μαναβική και οι πλαστικές σακούλες στις λαϊκές αγορές δεν βλάπτουν το περιβάλλον; Γ' αυτό δεν τις χρεώνουν;Και φυσικά βλάπτουν,αλλά όπως γνωρίζουμε όλα για κάποιο λόγο γίνονται...   άμεσο ή έμμεσο.Να μαζευψούν χρήματα στα "δημόσια" ταμεία ίσως!.Κάποιοι μιλούν για χάρτινες σακούλες που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον ,χωρίς να σκεφτούν πως αυτό θα προκαλούσε απέραντη καταστροφή στην χλωρίδα του πλανήτη.Μιας και για να κατασκευαστούν χαρτοσακούλες χρειάζονται τόνους ξύλου για χαρτοπολτό.Άρα κοπή δέντρων. Άλλο πρόβλημα και αυτό...
           Μία άλλη άποψη που ίσως δεν αναφέρετε από κανένα,είναι να απαγορευτεί οριστικά και τελεσίδικα κάθε είδους πλαστικής σακούλας για ψώνια!και κάθε είδος πλαστικό που χρησιμοποιείτε,και στην θέση της να χρησιμοποιούμε σακούλες από ύφασμα .Αφήνοντας αυτές τις μαϊμουνιές περί προστασίας και το καλό του περιβάλλοντος .Αλλά τολμά η Ευρωπαϊκή Ένωση να  ψηφίσει και να εφαρμόσει έναν τέτοιο νόμο; Και φυσικά όχι.Διότι θα την αναγκάσουν οι μεγάλες εταιρίες που βγάζουν όλα τα παράγωγα πετρελαίου να εκσφενδονιστεί στο άπειρο, διαλύοντας την ολοκληρωτικά. Ή οι ίδιοι  που βγάζουν αυτόν τον νόμο για την χρέωση της πλαστικής σακούλας είναι μέτοχοι σε κάποια μεγάλη βιομηχανία πετρελαίου ή κατασκευαστική εταιρία που δεν τους συμφέρει να σταματήσουν την χρήση της σακούλας.
       Ας σταματήσει πια αυτό το δούλεμα,φτάνει .Έχουμε κόψει και καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις δάσους ,έχουμε μπαζώσει ποτάμια και παραλίες, χτίζοντας επάνω σε αυτά οικοδομές,ξενοδοχεία και ουρανοξύστες ,αδιαφορώντας παντελώς για την οικολογική καταστροφή που προκαλέσαμε και συνεχίζουμε να προκαλούμε ακόμα και σήμερα,μολύναμε τις θάλασσες με κάθε είδους  βλαβερή ουσία που μπορεί να φανταστεί κανείς, στις σακούλες των σούπερ μάρκετ βρήκαν το αίτιο της μόλυνσης του περιβάλλοντος;Στην σακούλα του ασήμαντου καταναλωτή βάλανε τέλος περιβαλλοντικής.Κάτι δεν πάει καλά...

                                                  ΛΕΩΝΙΔΑΣ®            
      
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου