ΛΙΠΟΣ
Οργανικές ενώσεις που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.Κύρια ουσία παραγωγής ενέργειας μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που πρέπει να καταναλώνουμε μέσου της διατροφής μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί μία πλύση εγκεφάλου και καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι όταν τρώμε λιπαρά θα παχύνουμε .Το παράδοξο είναι όμως ότι τα τελευταία Σαράντα χρόνια η συνολική κατανάλωση λίπους έχει μειωθεί από 42% σε 34% των συνολικών θερμίδων ,δηλαδή τρώμε λιγότερο λίπος από ποτέ αλλά παχύνουμε όλο και περισσότερο γιατί ;
Ένας από τους βασικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι χαμηλότερες σε λιπαρά δίαιτες είναι πλούσιες σε αμυλώδες και σακχαρώδες υδατάνθρακες. Στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε το λίπος το αντικαταστήσαμε με υδατάνθρακες που βρίσκονται εύκολα: Άσπρο αλεύρι-Ζυμαρικά-Ρύζι-Πατάτες-Ζάχαρη .
Αυτό του είδους υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα Ινσουλίνης το οποίο με τη σειρά του συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτούς τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με υγιεινούς όπως :Λαχανικά-Όσπρια-Φρούτα-Σπόρους-Ξηρή Καρποί,για να μειώσουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση και στη παχυσαρκία .
Όλα τα λιπαρά δεν είναι το ίδιο .Αν τα λιπαρά είναι υγιεινά ή όχι εξαρτάται από το είδος των πληροφοριών που στέλνουν στα γονίδια μας.
Υπάρχουν τρία βασικά είδη λιπαρών στη διατροφή μας.
Οργανικές ενώσεις που συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.Κύρια ουσία παραγωγής ενέργειας μαζί με τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες που πρέπει να καταναλώνουμε μέσου της διατροφής μας.
Τα τελευταία χρόνια έχουμε υποστεί μία πλύση εγκεφάλου και καταλήξαμε να πιστεύουμε ότι όταν τρώμε λιπαρά θα παχύνουμε .Το παράδοξο είναι όμως ότι τα τελευταία Σαράντα χρόνια η συνολική κατανάλωση λίπους έχει μειωθεί από 42% σε 34% των συνολικών θερμίδων ,δηλαδή τρώμε λιγότερο λίπος από ποτέ αλλά παχύνουμε όλο και περισσότερο γιατί ;
Ένας από τους βασικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι χαμηλότερες σε λιπαρά δίαιτες είναι πλούσιες σε αμυλώδες και σακχαρώδες υδατάνθρακες. Στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε το λίπος το αντικαταστήσαμε με υδατάνθρακες που βρίσκονται εύκολα: Άσπρο αλεύρι-Ζυμαρικά-Ρύζι-Πατάτες-Ζάχαρη .
Αυτό του είδους υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα Ινσουλίνης το οποίο με τη σειρά του συμβάλει στην αύξηση βάρους.
Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτούς τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες με υγιεινούς όπως :Λαχανικά-Όσπρια-Φρούτα-Σπόρους-Ξηρή Καρποί,για να μειώσουμε την πιθανότητα να εμφανίσουμε ασθένειες που οφείλονται στη γήρανση και στη παχυσαρκία .
Όλα τα λιπαρά δεν είναι το ίδιο .Αν τα λιπαρά είναι υγιεινά ή όχι εξαρτάται από το είδος των πληροφοριών που στέλνουν στα γονίδια μας.
Υπάρχουν τρία βασικά είδη λιπαρών στη διατροφή μας.
- τα καλά λιπαρά
- Λιπαρά ωμέγα -3. Προέρχονται από ανεπεξέργαστες τροφές όπως : Σολομό-Ρέγκα-Σαρδέλα-Αντσούγιες-Λιναρόσπορος και έλαιο από λινάρι-Καρύδια-Κολοκυθόσποροι.
- Μονοακόρεστα λιπαρά.Η Μεσογειακή διατροφή παρέχει το 40%των θερμίδων της απ' τα λιπαρά ,κυρίως τα μονοακόρεστα και κυρίως το ελαιόλαδο που μειώνει τις φλεγμονές ,βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα,περιέχει φυτικά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φαινόλες .
Μειώνει την πίεση ,το σάκχαρο,και την χοληστερίνη ,αραιώνει το αίμα.Το μονοακόρεστο λίπος θεωρείται από τα ποίο υγιεινό λίπος.
Καλύτερες πηγές πηγές μονοακόρεστου λίπους είναι :
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο-Φουντούκια-Αμύγδαλα-Κάσιου-Αβοκάντο-Σπόροι κολοκύθας.
2.Ανεπεξέργαστα ωμέγα-6 πολυακόρεστα λίπη.
πρόκειται για φυτικά έλαια που δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία .
- Τα πολυακόρεστα κακής ποιότητας λίπη υπάρχουν στο σύγχρονο κόσμο σε αφθονία
(καλαμποκέλαιο-ηλιέλαιο-φυτικό λάδι ) που προκαλούν πολλά προβλήματα υγείας.
- Τα πολυακόρεστα λίπη καλής ποιότητας είναι:
Λάδι από σπόρους κάρδαμου-Καρυδέλαιο-Σησαμέλαιο.
3.Κακά λίπη
που είναι τα κορεσμένα λίπη που προέρχονται από τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το Μοσχάρι-Αρνί-Κοτόπουλο-Γάλα κ.α.
Να θυμάστε πως η χοληστερόλη στο αίμα μας δημιουργείται από κορεσμένα λίπη και σάκχαρα ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
ΉΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΡΩΜΕ
3.Υδρογονωμένα έλαια ή τράνς λιπαρά που είναι τα ποιο επικίνδυνα από όλα τα υδρογονωμένα λίπη .
Τα κυριότερα είναι :Μαργαρίνη και το μείγμα βουτύρου από φυτικό λάδι.
Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μπισκότα έχουν μεγάλη ημερομηνία λήξης; γιατί όλες οι επεξεργασμένες τροφές δεν χαλάνε;
Αφήστε μία μαργαρίνη πάνω στο πάγκο της κουζίνα σας θα διαπιστώσετε πως κανένα έντομο ή ζωύφιο δεν θα πλησιάσει γιατί;
Είναι σημαντικό πάντως να συμπεριλάβουμε καλά λίπη και κυρίως ωμέγα-3 από άγρια ψάρια και καρπούς στη διατροφή μας.
Το μήνυμα είναι πως η πλούσια σε λίπη διατροφή δεν είναι κακή.Αυτό που έχει σημασία είναι το είδος των λιπαρών.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου