Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

                                    ΘΕΡΜΙΔΑ

Η θερμίδα είναι απλώς μια μονάδα ενέργειας. Ορίζεται ως η ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για να αυξήσει τη θερμοκρασία 1 γραμμαρίου νερού κατά ένα 1 βαθμό C στην ατμοσφαιρική πίεση πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας .

Παίρνουμε θερμίδες από τις τροφές που τρώμε (υδατάνθρακες λίπη- πρωτεΐνες) .Καταναλώνουμε αυτές τις τροφές και μέσα από τη χημική διαδικασία του μεταβολισμού διασπώνται σε ενέργεια.Η καύση αυτής της ενέργειας μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα, από το αναπνέουμε μέχρι και να τρέχουμε .
Είναι σαν να βάζουμε καύσιμα σε ένα αυτοκίνητο .Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο και την τροφή του.Η τροφή είναι το καύσιμο μας, καταναλώνουμε θερμίδες για να έχουμε κάτι να κάψουμε .Οι θερμίδες είναι αυτές που μας επιτρέπουν να λειτουργούμε .

Χρειαζόμαστε μία συγκεκριμένη ποσότητα θερμίδων για τις βασικές λειτουργίες του σώματος μας, και επιπλέον θερμίδες για να μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα όπως:να σηκωνόμαστε το πρωί από το κρεβάτι μας ,να τρέχουμε , να περπατάμε κ.α.
Για τον μέσο άνθρωπο αυτό είναι το εικοσαπλάσιο του βάρους του 
( είμαι 90 κιλά, άρα οι θερμίδες που χρειάζομαι σε κατάσταση ανάπαυσης είναι 1800 θερμίδες ( 20 χ 90=1800) .
Αυτές είναι οι θερμίδες που χρειαζόμαστε καθημερινά αν δεν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και δεν καταναλώνουμε καθόλου ενέργεια.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ ( Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ) ως απαραίτητες θερμίδες ημερησίως ορίζονται 2.100 θερμίδες  για τον άντρα και 1.800 cal για την γυναίκα .

Οι θερμίδες δεν είναι όλες ίδιες. Όταν καίγονται απελευθερώνουν την ίδια ενέργεια,αλλά μεταβολίζονται διαφορετικά 
στο σώμα μας .
Π.Χ. Ανάμεσα σε 1.000cal φασολιών και σε 1.000cal coca cola το σώμα μας απορροφά με διαφορετικό ρυθμό τις θρεπτικές ουσίες έτσι το τελικό αποτέλεσμα που θα δώσει να είναι καλή καύση και ενέργεια από τα φασόλια ,και πολύ λίπος από την coca cola .
Αυτό έχει σχέσει με τις φυτικές ίνες που περιέχονται στα φασόλια
που εμποδίζουν τα ζάχαρα(μετατρέπονται σε ενέργεια από τα κύτταρα) να περάσουν γρήγορα στο αίμα.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως η τροφή που περνά γρήγορα στο αίμα συμβάλλει στην αύξηση βάρους και κατά συνέπεια στην κακή υγεία του οργανισμού μας,ενώ η τροφές που περνάνε αργά στο αίμα συμβάλλουν στη διατήρηση και απώλεια βάρους και ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Άρα θα πρέπει να καταναλώνουμε πλήρες τροφές που βρίσκονται στη μορφή που τα παράγει η φύση-φρέσκες ανεπεξέργαστες και απλές.
           
ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΙΝΕΣ 

  • Όσπρια
  • Πλήρες δημητριακά
  • Λαχανικά
  • Φρούτα
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι 
ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

  • Όσπρια
  • Ξηροί καρποί
  • Αβγά
  • Ψάρια
  • Άπαχα πουλερικά,αρνί ,χοιρινό ή μοσχάρι (κατά προτίμηση ζώα που τρέφονται με φυσικές τροφές )
ΥΓΙΕΙΝΑ ΛΙΠΗ

  • Ιχθυέλαια
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • Φυτικά έλαια όπως καρυδέλαιο σησαμέλαιο
  • Αβοκάντο
  • Ελιές
  • Καρύδα
  • Ξηροί καρποί
  • Σπόροι
ΥΓΙΕΙΝΟΙ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ

  • Λαχανικά
  • Πλήρη δημητριακά
  • Όσπρια
  • Φρούτα
  • Ξηροί καρποί 
  • Σπόροι 



                                                  ΛΕΩΝΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου