Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΦΕ

Το φυτό του καφέ αναπτύσσεται στις τροπικές περιοχές, μεταξύ 600 έως 7200 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας. Συγκεκριμένα οι ποικιλίες καφέ είναι δύο τύπων:

Arabica

Arabica είναι το πιό παλιό είδος φυτού του καφέ. Καλλιεργήται καλύτερα στα ύψη μεταξύ 4000 και 6000 ποδιών πάνω από τη στάθμη θάλασσας. Απαιτεί τους ειδικούς εδαφολογικούς όρους με ακριβώς τη σωστή ισορροπία της θερμότητας και της υγρασίας. Θεωρείται ιδιαίτερα ποιοτικός καρπός και παράγει πολύ γευστικό και αρωματικό καφέ. Χρειάζεται έξι έως εννέα μήνες για να ωριμάσει. Τα δέντρα αυτά είναι ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες, τον παγετό, και την ξηρασία, και έχουν καρπόυς που πέφτουν στο έδαφος όταν ωριμάζουν. Ως εκ τούτου πρέπει να συγκομιστούν μόλις ωριμάζουν. Απαιτούν προσεκτική καλλιέργεια και παράγουν μόνο 1 έως 1,5 λίμπρες καρπού ετησίως. Ως εκ τούτου είναι και ακριβότεροι. Οι κόκκοι αυτοί είναι χαμηλοί σε καφεϊνη και έχουν υψηλή γεύση και άρωμα. Οι καρποί Arabica αποτελούν περίπου 75% των καρπών που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο.


RobustaΦυτό που αναπτύσσεται καλύτερα σε ύψος μεχρι και 2500 πόδια από τη στάθμη της θάλασσας. Καλλιεργήται κυρίως στη Δυτική Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι λιγότερο γευστικό και λιγότερο αρωματικό. Είναι πιό ανθεκτικό στο κρύο και την υγρασία. Οι καρποί Robusta δεν πέφτουν στο έδαφος μόλις ωριμάσουν, ως εκ τούτου δεν πρέπει να συγκομιστεί αμέσως. Ο καρπός της Robusta περιέχει δύο φορές την καφεϊνη από αυτή που περιέχει ο καρπός Arabica. Στην πραγματικότητα, το φυτό Robusta χρειάζεται λιγότερο χρόνο να ωριμάσει, περίπου το μισό χρόνο που απαιτείται για το φυτό Arabica και να τείνει να παράγει τους διπλάσιους κόκκους και γιαυτό είναι και φθηνότερος. Χρησιμοποιήται συνήθως στο στιγμιαίο καφέ. 


Υπάρχουν πάρα πολλές ειδικές ποικιλίες, ωστόσο σε 2 βασικές κατηγορίες διακρίνονται οι κόκκοι σε ARABICA και ROBUSTA .Γενικά ο ARABICA κόκκος θεωρείται καλίτερος και πιο εύγεστος αλλά και πιο ευαίσθητος. Όσον αφορά στην καλλιέργεια, τα φυτά ROBUSTA είναι ανθεκτικότερα στις κλιματολογικές συνθήκες, στις υψηλότερες θερμοκρασίες αλλά και στις ασθένειες. Σημαντική διαφορά επίσης μεταξύ Arabica και Robusta είναι η περιεκτικότητα σε καφείνη που είναι πολύ υψηλότερη στην Robusta.


Συνθήκες καλλιέργειας
Υψόμετρο
Arabica     900-2000 m
Robusta   200-300 m
Θερμοκρασίες
Arabica       20-25 C
Robusta     24-26 C


ΒΡΑΖΙΛΙΑH Βραζιλιάνικη βιομηχανία καφέ έχει συγκεντρωθεί από την αρχή στην παραγωγή "εμπορικών" καφέδων: φτηνός, αρκετά εύγευστος, αλλά μετά βίας διακεκριμένος. Από τα πολλά ονόματα καφέδων που κυκλοφορούν στη Βραζιλία, μόνο ένα, ο Santos, είναι σημαντικό για το εμπόριο καφέ. Ο Ρίο, είναι σημαντικός κυρίως επειδή δανείζεται το όνομά του από μια ιδιαίτερη θεραπευτική ουσία που οι άνθρωποι που καλλιεργούν τον καφέ τον αποκαλούν Rioy. Οι φτηνότεροι βραζιλιάνοι καφέδες πωλούνται σε ειδικά καταστήματα έτσι ώστε οι καταναλωτές να εξοικονόμουν χρήματα όταν θέλουν να φτιάξουν το δικό τους χαρμάνι. Η Βραζιλία εξακολουθεί να κρατά τα ινία ως παγκόσμιος παραγωγός καφέ για περισσότερο από ένα αιώνα, καθώς το ένα τρίτο της γης της είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια καφέ. Η χώρα παράγει τους καλύτερους καφέδες στις περιοχές Bahia και Minas Gerais.



ΚΟΛΟΜΒΙΑΟι δύο διασημότεροι καφέδες της ανατολικής οροσειράς είναι ο Μπογκοτά και ο Bucaramanga Ο καφές Μπογκοτά, που θεωρείται ένας από τους καλ

ύτερους καφέδες που καλλιεργούνται στην Κολομβια, είναι λιγότερο όξυνος από τον καφέ Medellin, αλλά εξίσου αρωματικός και γευστικός. Ο Bucaramanga είναι ένας καφές από μαλακούς κόκκους, και έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά των καφέδων από την Sumatra: βαρύ σώμα, χαμηλή οξύτητα, και πλούσια γεύση. Ως δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ, η Κολομβία παράγει καφέδες με πλούσια γεύση. Ο ελαφρύς, γλυκός κολομβιάνικος καφές έχει δύο μεγέθη: "supremo" (μεγάλοι κόκκοι) και "excelso" (μικρότεροι κόκκοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου